Οδηγίες για την έγκυο
Η εγκυμοσύνη είναι ένα υπέροχο και μοναδικό γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας.
Κάποιες από σας μπορεί να βρέθηκαν μπροστά σε μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη και να προσγειώθηκαν απευθείας στις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης. Κι άλλες, ξεκινώντας από την επιθυμία να γίνουν μητέρες, προσπαθούν να προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη τους υπολογίζοντας τις γόνιμες μέρες και την ωορρηξία για να πετύχουν την πολυαναμενόμενη σύλληψη του μωρού τους. Για κάποιες γυναίκες η επίτευξη της εγκυμοσύνης είναι εύκολη και φυσική ενώ άλλες χρειάζεται να καταφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να κρατήσουν στα χέρια τους το μωρό τους. Η ζωή στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική για κάθε εγκυμονούσα.
Στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να υπάρχουν ναυτία και έμετοι που οφείλονται στις ορμόνες που παράγονται. Η πίεση του αίματος πέφτει λίγο στην αρχή και στο μέσο της κύησης, αλλά αργότερα επανέρχεται στο φυσιολογικό. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός κατακρατεί υγρά που τα έχει ανάγκη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι ανάγκες σε σίδηρο και ασβέστιο είναι αυξημένες, γι’ αυτό απαιτείται η αντικατάσταση τους με συμπληρώματα. Το σωματικό βάρος αυξάνεται σε 9-12 κιλά, που πρέπει να κατανέμονται σε 1-2 κιλά το πρώτο τρίμηνο, 3,5-5 κιλά στο δεύτερο και 4,5-6 στο τρίτο τρίμηνο.
• Πρόληψη
Ο σκοπός της επίσκεψης στο Ιατρείο είναι η πρόληψη ορισμένων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο (ή και στη μητέρα), ιδίως στο πρώτο τρίμηνο, που γίνεται η οργανογένεση. Τέτοιοι παράγοντες είναι: ιοί, μικρόβια, φάρμακα, τοξικές ουσίες, ακτινοβολία, αλκοόλ, κάπνισμα, αλλά και νοσήματα της μητέρας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός κλπ.
• Συνήθειες και τρόπος ζωής
Η έγκυος γυναίκα δεν είναι ασθενής. Μπορεί να συνεχίζει να εργάζεται κανονικά, εάν η εργασία της είναι σε ήρεμο και υγιεινό περιβάλλον. Πρέπει να αποφεύγεται η έντονη κόπωση, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική.
• Διατροφή
Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι επαρκής σε ποιότητα, όχι σε ποσότητα. Η αύξηση του σωματικού βάρους δεν θα πρέπει να υπερβεί τα 12 κιλά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επιβάλλεται η κατανάλωση γάλακτος (2 ποτήρια γάλα την ημέρα) και γαλακτοκομικών (γιαούρτι, μυζήθρα). Λαχανικά, σαλάτες, φρούτα, όσπρια και ψάρι είναι χρήσιμες τροφές. Το κρέας πρέπει να είναι άπαχο, κατά προτίμηση μοσχάρι βραστό ή ψητό και κοτόπουλο χωρίς το δέρμα του. Ρύζι, μακαρόνια και πατάτες να καταναλώνονται με μέτρο. Ελαιόλαδο, ψωμί σικάλεως και φρέσκοι ξηροί καρποί είναι χρήσιμες τροφές. Τα λίπη (μαργαρίνες, βούτυρο κλπ) πρέπει να αποφεύγονται, όπως τα γλυκά και τα παγωτά. Να αποφεύγονται επίσης τα αναψυκτικά, αλλαντικά, χοιρινό κρέας, κονσέρβες και αλμυρά (γαριδάκια, πατάτες κλπ). Επιτρέπεται ένας καφές ημερησίως αν είναι επιθυμητός.
Στο τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως κρίνεται απαραίτητη η προετοιμασία της εγκύου με ειδικά μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής, με τα οποία θα κατανοήσει τα στάδια του τοκετού και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η ίδια να συμβάλλει στην ομαλή εξέλιξη του.